In een moment van bezinning waarin ik besloot om de verstilling op te zoeken, dichter bij mezelf te komen, en na te denken over wat mij werkelijk beweegt, stuitte ik op een centraal thema dat steeds weer naar voren kwam: veiligheid. En dan met name de onveiligheid die ik vaak ervoer in de spirituele wereld en gemeenschap.
De schaduwzijde van positiviteit in spiritualiteit
In spirituele kringen heerst er vaak een zwart-wit beeld, een geloof dat "alles goed is", en dat positieve energie altijd de weg naar voren is. Hoewel ik zelf de waarde van positiviteit begrijp en ook waardeer, voelt het soms alsof er iets mis is als je je even niet in die positieve energie bevindt. Alsof je niet in je kracht staat, of dat er iets fundamenteel verkeerd gaat als je een moment van onzekerheid of angst ervaart.
Dit wordt nog versterkt wanneer het om geld gaat. Geld is vaak een beladen onderwerp, zowel in mijn eigen ervaringen als bij de mensen die ik begeleid. Vaak hoor je dat als je iets niet kunt betalen, het komt doordat je niet genoeg vertrouwt op het universum. De boodschap is vaak: "Je moet het gewoon doen, en het universum zal voor je zorgen."
Say what?! Hier moeten we even een stap terug nemen.
Veiligheid en geld: Het fundament
Veiligheid staat aan de basis van alles. Het is letterlijk de twee onderste lagen van Maslow's piramide van behoeften. Dit betekent dat basisbehoeften zoals voedsel, onderdak en stabiliteit allemaal onder veiligheid vallen. In onze moderne maatschappij kosten deze dingen geld. Het is dus helemaal niet gek dat wij mensen soms bang zijn om geld uit te geven, omdat we daarmee letterlijk een stukje van onze veiligheid weggeven.
Ja, ik geloof ook dat geld een vorm van energie is, en dat we meer overvloed kunnen ervaren als we onze blokkades rondom geld oplossen. Maar voordat we die blokkades kunnen aanpakken, hebben we eerst veiligheid nodig.
De illusie van schuldgevoelens in spiritualiteit
Helaas merk ik dat veel spirituele programma’s of coaches een sfeer creëren waarin het lijkt alsof jij iets fout doet als je je niet veilig voelt. Ze zeggen dat je "niet genoeg vertrouwt" op het universum als je aarzelt om geld uit te geven. Dit kan een diep gevoel van onveiligheid versterken, wat precies het tegenovergestelde is van wat nodig is om te groeien.
De waarheid is dat veiligheid altijd op de eerste plaats komt. Zonder die basis van veiligheid, of het nu gaat om geld of persoonlijke stabiliteit, is het heel moeilijk om vanuit een plek van kracht en vertrouwen te handelen.
Luister naar je lichaam: Is het een "full body yes"?
De sleutel tot het voelen van veiligheid ligt in je eigen lichaam. Voel je een duidelijke, onbetwiste "full body yes" als je voor een besluit staat? Dan weet je dat je vanuit een gevoel van veiligheid handelt. Maar als je die zekerheid niet voelt, als er angst of twijfel opkomt, dan is dat geen teken van falen of gebrek aan vertrouwen in het universum. Het betekent simpelweg dat je brein – en je lichaam – je iets belangrijks proberen te vertellen.
Dit is waar veel spirituele programma's de plank misslaan. Ze vergeten dat we, naast spirituele wezens, ook mens zijn in deze incarnatie. Ons brein is ontwikkeld om ons veilig te houden, en het werkt nog steeds volgens oeroude mechanismen die ons beschermen tegen gevaar. Dit is geen fout in het systeem; het is de essentie van ons overlevingsmechanisme.
Het brein als bondgenoot, niet als vijand
Soms lijkt het in de spirituele wereld alsof ons brein – met al zijn angsten, twijfels en instincten – een obstakel is dat we moeten overwinnen. Maar ons brein is niet ons vijand. Het is er om ons veilig te houden. Wanneer we angst voelen bij beslissingen over geld of veiligheid, is dat een natuurlijke respons. En het is een respons die we niet zomaar weg moeten wuiven onder het mom van "vertrouw meer op het universum".
In plaats van ons brein te veroordelen, mogen we het koesteren. Het probeert ons te beschermen. Het maakt ons alert op mogelijke gevaren, en daar mogen we dankbaar voor zijn. Zelfs in de context van spirituele groei, is het brein een trouwe bondgenoot.
Stap voor stap buiten je comfortzone
Wanneer we klaar zijn om te groeien, wanneer we die volledige "ja" voelen, dan kunnen we voorzichtig buiten onze comfortzone treden. Dit hoeft niet in grote sprongen te gebeuren. Het kan in kleine, veilige stapjes, op een manier die goed voelt voor ons lichaam en ons brein. Vraag jezelf af: "Wat is het kleinste stapje dat ik vandaag kan zetten om dichter bij mijn doel te komen?"
En als je besluit om geen stap te zetten, is dat ook prima. Er is geen haast. Soms is het juist belangrijk om stil te staan, om naar jezelf te luisteren, en om te erkennen dat vandaag misschien niet de dag is om verder te gaan.
Veiligheid koesteren als voedingsbodem voor groei
Veiligheid is geen beperking. Het is het fundament waaruit we kunnen groeien. Zonder een gevoel van veiligheid kan elke stap naar buiten voelen als een enorme sprong in het diepe, wat ons kan verlammen. Maar met een solide basis van veiligheid kunnen we experimenteren, spelen, en uiteindelijk groeien – op een manier die voor ons goed voelt.
Dus ja, we zijn spirituele wezens. Maar we zijn ook mens. En dat betekent dat we ons brein, onze angsten, en ons gevoel van veiligheid mogen koesteren. Laat niemand je vertellen dat je altijd door je angsten heen moet breken of dat je "niet spiritueel genoeg" bent als je besluit om veiligheid boven alles te kiezen. Luister naar jezelf.
Veiligheid komt altijd op de eerste plaats.
Liefs,
Marjoleine Charlotte
Σχόλια